Kucharz
Kucharz to zawód dla tych którzy lubią nie tyle jeść ale też gotować. W branży gastronomicznej wciąż brakuje fachowców.
Po tym kierunku można pracować
w restauracjach, barach, fastfoodach, stołówkach i w hotelach. Nauka trwa 3 lata,
a w trakcie jej trwania uczniowie otrzymują wynagrodzenie za praktykę. Istnieje możliwość ukończenia dodatkowych kursów np. kelner-barman, cukiernik ,carving lub inne.
Patronem kucharzy jest św. Wawrzyniec.
Kucharz | |
Nauka bezpłatna w całym cyklu nauczania | |
Charakterystyka kierunku | Kierunek proponowany głównie osobą ze smykałką do gotowania i gastronomi. Uczniowie na tym kierunku zarówno u pracodawców, jak i w naszych własnych pracowniach, kuchniach, stołówkach mogą zdobywać umiejętności i doświadczenia kulinarne. Dobry kucharz jest w cenie złota i bez problemów znajdzie pracę. |
Czas trwania nauki | 3 lata w systemie dziennym – szkoła na prawach szkoły publicznej |
Wykształcenie | Zawodowe – nauka kończy się egzaminem potwierdzającym kwalifikacje zawodowe |
Kwalifikacje zawodowe | Sporządzanie potraw i napojów |
Kwalifikacje dodatkowe | 1) Prawa jazdy kat. B
2) Kurs kelner-barman (Dodatkowo proponowane kursy wg zainteresowań uczniów) |
Perspektywy zawodowe | Praca w zakładach i placówkach gastronomicznych: stołówkach, barach, restauracjach, fastfoodach, pizzeriach itp. Własna działalność gastronomiczna. |
Perspektywy dalszej edukacji | Kontynuowanie nauki w: Branżowej Szkole II stopnia zdobycie drugiego pokrewnego zawodu oraz matury Liceum Ogólnokształcącym dla dorosłych – uzyskanie matury.Kontynuowanie nauki w formie innych kursów kwalifikacyjnych |
Wykaz przedmiotów zawodowych | *Wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii *Działalność gospodarcza w gastronomii *Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem *Język obcy zawodowy |