Kucharz
Kucharz to zawód dla tych którzy lubią nie tyle jeść ale też gotować. W branży gastronomicznej wciąż brakuje fachowców.
Po tym kierunku można pracować
w restauracjach, barach, fastfoodach, stołówkach i w hotelach. Nauka trwa 3 lata,
a w trakcie jej trwania uczniowie otrzymują wynagrodzenie za praktykę. Istnieje możliwość ukończenia dodatkowych kursów np. kelner-barman, cukiernik ,carving lub inne.
Patronem kucharzy jest św. Wawrzyniec.
| Kucharz | |
| Nauka bezpłatna w całym cyklu nauczania | |
| Charakterystyka kierunku | Kierunek proponowany głównie osobą ze smykałką do gotowania i gastronomi. Uczniowie na tym kierunku zarówno u pracodawców, jak i w naszych własnych pracowniach, kuchniach, stołówkach mogą zdobywać umiejętności i doświadczenia kulinarne. Dobry kucharz jest w cenie złota i bez problemów znajdzie pracę. |
| Czas trwania nauki | 3 lata w systemie dziennym – szkoła na prawach szkoły publicznej |
| Wykształcenie | Zawodowe – nauka kończy się egzaminem potwierdzającym kwalifikacje zawodowe |
| Kwalifikacje zawodowe | Sporządzanie potraw i napojów |
| Kwalifikacje dodatkowe | 1) Prawa jazdy kat. B
2) Kurs kelner-barman (Dodatkowo proponowane kursy wg zainteresowań uczniów) |
| Perspektywy zawodowe | Praca w zakładach i placówkach gastronomicznych: stołówkach, barach, restauracjach, fastfoodach, pizzeriach itp. Własna działalność gastronomiczna. |
| Perspektywy dalszej edukacji | Kontynuowanie nauki w: Branżowej Szkole II stopnia zdobycie drugiego pokrewnego zawodu oraz matury Liceum Ogólnokształcącym dla dorosłych – uzyskanie matury.Kontynuowanie nauki w formie innych kursów kwalifikacyjnych |
| Wykaz przedmiotów zawodowych | *Wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii *Działalność gospodarcza w gastronomii *Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem *Język obcy zawodowy |

