fbpx

Cukiernik

 Cukiernik  to kierunek dla osób które lubią i interesują się pieczeniem ciast produkowaniem wyrobów cukierniczych i ich dekorowaniem. Nauka trwa 3 lata . Patronem św. Filip Apostoł.

Cukiernik
Nauka bezpłatna w całym cyklu nauczania
Charakterystyka kierunku Praca cukiernika polega przede wszystkim na produkcji wszelkiego rodzaju ciast, ciastek, tortów, deserów, cukierków, pieczywa cukierniczego, lodów
i elementów dekoracyjnych, które poza walorami smakowymi powinny również posiadać walory wizualne.  Do jego obowiązków należy nadzór nad zaopatrzenie miejsca pracy we wszystkie niezbędne produkty, wybór najlepszych jakościowo składników, dbanie o urządzenia i narzędzia swojej pracy.
Czas trwania nauki 3 lata w systemie dziennym – szkoła na prawach szkoły publicznej
Wykształcenie Zawodowe – nauka kończy się egzaminem potwierdzającym kwalifikacje zawodowe
Kwalifikacje zawodowe Wykonywanie robót murarskich i tynkarskich
Kwalifikacje dodatkowe 1) Prawa jazdy kat. B 

2) kurs carving’u (rzeźbienie w owocach i warzywach)

3) kurs kelner-barman

(Dodatkowo proponowane kursy wg zainteresowań uczniów)

Perspektywy zawodowe Praca w branży cukierniczej.
Cukiernik może być zatrudniony w zakładach przetwórstwa spożywczego – produkujących wyroby cukiernicze i ciastkarskie. A także u prywatnych właścicieli ciastkarni, cukierni lub
w restauracjach, w hotelach, albo sam może otworzyć własną cukiernię.
Perspektywy dalszej edukacji Kontynuowanie nauki w:
Branżowej Szkole II stopnia –uzyskanie drugiego pokrewnego zawodu oraz matury Liceum Ogólnokształcącym dla dorosłych – uzyskanie matury. 

Kontynuowanie nauki w formie innych kursów kwalifikacyjnych

Wykaz przedmiotów zawodowych *Technika w produkcji cukierniczej
* Technologie produkcji cukierniczej
* Działalność gospodarcza w przetwórstwie spożywczym
* Język obcy w produkcji cukierniczej