Cukiernik
Cukiernik to kierunek dla osób które lubią i interesują się pieczeniem ciast produkowaniem wyrobów cukierniczych i ich dekorowaniem. Nauka trwa 3 lata . Patronem św. Filip Apostoł.
Cukiernik | |
Nauka bezpłatna w całym cyklu nauczania | |
Charakterystyka kierunku | Praca cukiernika polega przede wszystkim na produkcji wszelkiego rodzaju ciast, ciastek, tortów, deserów, cukierków, pieczywa cukierniczego, lodów i elementów dekoracyjnych, które poza walorami smakowymi powinny również posiadać walory wizualne. Do jego obowiązków należy nadzór nad zaopatrzenie miejsca pracy we wszystkie niezbędne produkty, wybór najlepszych jakościowo składników, dbanie o urządzenia i narzędzia swojej pracy. |
Czas trwania nauki | 3 lata w systemie dziennym – szkoła na prawach szkoły publicznej |
Wykształcenie | Zawodowe – nauka kończy się egzaminem potwierdzającym kwalifikacje zawodowe |
Kwalifikacje zawodowe | Wykonywanie robót murarskich i tynkarskich |
Kwalifikacje dodatkowe | 1) Prawa jazdy kat. B
2) kurs carving’u (rzeźbienie w owocach i warzywach) 3) kurs kelner-barman (Dodatkowo proponowane kursy wg zainteresowań uczniów) |
Perspektywy zawodowe | Praca w branży cukierniczej. Cukiernik może być zatrudniony w zakładach przetwórstwa spożywczego – produkujących wyroby cukiernicze i ciastkarskie. A także u prywatnych właścicieli ciastkarni, cukierni lub w restauracjach, w hotelach, albo sam może otworzyć własną cukiernię. |
Perspektywy dalszej edukacji | Kontynuowanie nauki w: Branżowej Szkole II stopnia –uzyskanie drugiego pokrewnego zawodu oraz matury Liceum Ogólnokształcącym dla dorosłych – uzyskanie matury. Kontynuowanie nauki w formie innych kursów kwalifikacyjnych |
Wykaz przedmiotów zawodowych | *Technika w produkcji cukierniczej * Technologie produkcji cukierniczej * Działalność gospodarcza w przetwórstwie spożywczym * Język obcy w produkcji cukierniczej |