Zakończenie kursu cukierniczego
W dniu 13 maja 2022r. w Branżowej Szkole Wielozawodowej I st. im. św. Jana Pawła II w Jabłonce odbył się egzamin teoretyczny i praktyczny z kursu cukierniczego. Część teoretyczna polegała na wylosowaniu zestawu pytań i podanie poprawnej odpowiedzi, zaś w części praktycznej uczniowie mieli za zadanie upieczenie ciasta, którego rodzaj wcześniej został wylosowany z listy ciast. W dniu egzaminu kursanci przed komisją prezentowali upieczone wcześniej w domu ciasto, opowiadając o sposobie przygotowania i pieczenia tegoż wypieku. Wszyscy uczestnicy kursu pozytywnie zdali egzamin końcowy, a tym samym podwyższyli swoje kwalifikacje zawodowe.
Cały kurs trwał od 16 marca do 13 maja bieżącego roku i brało w nim udział 11 naszych uczniów. Szkolenie rozpoczęło się od teorii (8 godz.), gdzie pani instruktor przedstawiła „niezbędnik cukiernika”. Podczas tych zajęć kursanci dowiedzieli się m.in. o wyposażeniu stanowiska pracy, organizacji stanowiska pracy, o terminologii stosowanej w cukiernictwie oraz o narzędziach, maszynach i urządzeniach wykorzystywanych w pracy. Poruszono także kwestię zagadnień z zakresu bhp, ppoż, wymogów systemu HACCP w gastronomii oraz procesów technologicznych stosowanych w produkcji żywności. Po teorii przyszedł czas na część praktyczną (72 godz.), podczas której uczestnicy sporządzali różnego rodzaju ciasta i wyroby cukiernicze. Kursanci zapoznali się również z podstawami dekorowania ciast z wykorzystaniem m. in. barwników, masy marcepanowej i lukrów plastycznych. Wszystkim gratulujemy zaliczenia kursu cukierniczego, a tym samym podwyższenia swoich kwalifikacji zawodowych. Mamy nadzieję, że tajniki cukiernicze wykorzystają w swoim życiu prywatnym jak i zawodowym.