fbpx

Kucharz

Kucharz to zawód dla tych którzy lubią nie tyle jeść ale też gotować. W branży gastronomicznej wciąż brakuje fachowców.
Po tym kierunku można pracować
w restauracjach, barach, fastfoodach, stołówkach i w hotelach. Nauka trwa 3 lata,
a w trakcie jej trwania uczniowie otrzymują wynagrodzenie za praktykę. Istnieje możliwość ukończenia dodatkowych kursów np. kelner-barman, cukiernik ,carving lub inne.
Patronem kucharzy jest św. Wawrzyniec.

Kucharz
Nauka bezpłatna w całym cyklu nauczania
Charakterystyka kierunku Kierunek proponowany głównie osobą ze smykałką do gotowania i gastronomi. Uczniowie na tym kierunku zarówno u pracodawców, jak i w naszych własnych pracowniach, kuchniach, stołówkach mogą zdobywać umiejętności i doświadczenia kulinarne. Dobry kucharz jest w cenie złota i bez problemów znajdzie pracę.
Czas trwania nauki 3 lata w systemie dziennym – szkoła na prawach szkoły publicznej
Wykształcenie Zawodowe – nauka kończy się egzaminem potwierdzającym kwalifikacje zawodowe
Kwalifikacje zawodowe Sporządzanie potraw i napojów
Kwalifikacje dodatkowe 1) Prawa jazdy kat. B 

2) Kurs kelner-barman

(Dodatkowo proponowane kursy wg zainteresowań uczniów)

Perspektywy zawodowe Praca w zakładach i placówkach gastronomicznych: stołówkach, barach, restauracjach, fastfoodach, pizzeriach itp. Własna działalność gastronomiczna.
Perspektywy dalszej edukacji Kontynuowanie nauki w:
Branżowej Szkole II stopnia zdobycie drugiego  pokrewnego zawodu oraz  matury

 Liceum Ogólnokształcącym dla dorosłych – uzyskanie matury.Kontynuowanie nauki w formie innych kursów kwalifikacyjnych
Wykaz przedmiotów zawodowych *Wyposażenie i zasady bezpieczeństwa
w gastronomii

*Działalność gospodarcza w gastronomii
*Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem
*Język obcy zawodowy