Tłusty czwartek
Tradycja tłustego czwartku zachowana
Jak tradycja stara każe w domu,
sklepie, biurze, w barze.
Wszędzie pączek dziś króluje,
Każdy chętnie go smakuje.
Z dżemem, z cukrem, z wisienkami.
Wszędzie pączek dzisiaj z nami.
Dzisiaj kalorii nikt nie liczy,
wszędzie moc pysznych słodyczy.
W tłusty czwartek przez dzień cały
słodkim królem – pączek mały!
Tłusty czwartek to niewątpliwie jeden z najbardziej przyjemnych i wyczekiwanych dni w ciągu roku! Wreszcie można się bez skrupułów czy wyrzutów sumienia objadać ukochanymi smakołykami, zwłaszcza pączkami czy faworkami. Tłusty czwartek to też ostatni czwartek przed Wielkim Postem. Większość zwyczajów związanych z tym świętem odeszło już w niepamięć, ale nadal w ten dzień w całej Polsce spożywa się pączki i faworki. Także u nas w Branżowej Szkole Wielozawodowej I st. im. św. Jana Pawła II w Jabłonce tradycji stało się zadość i każdy „musiał zjeść pączka”, aby ustrzec się przed jednym z przesądów – „Jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka to w kolejnym roku nie będzie mu się wiodło”. Dlatego jak co roku w naszej Szkole obchodzono to święto, zajadając się słodkimi smakołykami. Nasi uczniowie kształcący się w zawodzie kucharz, przygotowali pod okiem pań instruktorek pyszne pączki, faworki i oponki. Już od samego rana praca na kuchni ruszyła pełną parą, by zdążyć przygotować coś słodkiego dla każdego ucznia. W ruch poszły stolnice, wałki, foremki i inne przybory oraz akcesoria kuchenne. Na efekty sprawnej pracy nie trzeba było długo czekać. Tak przygotowany poczęstunek trafił do młodzieży oraz pracowników Szkoły. W tym dniu nikt nie liczył kalorii, tylko wszyscy chętnie zajadali się frykasami. Mamy tylko nadzieję, że te słodkie kalorie wyjdą nam na zdrowie.