fbpx

Kurs cukierniczy

  • gallery
  • gallery
  • gallery
  • gallery
  • gallery
  • gallery
  • gallery
  • gallery
  • gallery
  • gallery
  • gallery
  • gallery
  • gallery

W dniu 28 kwietnia 2017 r. w Zasadniczej Szkole Wielozawodowej im. św. Jana Pawła II w Jabłonce odbył się egzamin teoretyczny i praktyczny z kursu cukierniczego. Część teoretyczna przeprowadzona była w formie testu, zaś część praktyczna polegała na upieczeniu ciasta według swojego przepisu i zaprezentowanie go przed komisją. Wszystkie uczestniczki kursu pozytywnie zdały egzamin końcowy a tym samym podwyższyły swoje kwalifikacje zawodowe.

Cały kurs trwał od stycznia do kwietnia 2017 r. i brało w nim udział osiem dziewczyn. Szkolenie rozpoczęło się od teorii
(8 godz.), gdzie pani instruktor przedstawiła „niezbędnik cukiernika”. Podczas tych zajęć kursantki dowiedziały się m.in. o wyposażeniu stanowiska pracy, organizacji stanowiska pracy, o terminologii stosowanej w cukiernictwie oraz o narzędziach, maszynach i urządzeniach wykorzystywanych w pracy. Poruszono także kwestię zagadnień z zakresu bhp, ppoż, wymogów systemu HACCP w gastronomii oraz procesów technologicznych stosowanych w produkcji żywności. Po teorii przyszedł czas na część praktyczną (72 godz.), podczas której dziewczyny sporządzały różnego rodzaju ciasta i wyroby cukiernicze. Pani instruktor wraz z kursantkami piekły ciasta kruche, półkruche, ucierane i biszkoptowe. Do każdego ciasta dziewczyny pod czujnym okiem instruktora przygotowywały kremy, masy, pianki i musy w zależności od rodzaju wypieku. Kursantki zapoznały się również z podstawami dekorowania z wykorzystaniem m. in. barwników, masy marcepanowej i lukrów plastycznych. Dziewczynom gratulujemy zaliczenia kursu cukierniczego a tym samym podwyższenia swoich kwalifikacji zawodowych. Mamy nadzieję, że tajniki cukiernicze wykorzystają w swoim życiu prywatnym i zawodowym.