fbpx

Tradycja Tłustego Czwartku

  • gallery
  • gallery
  • gallery
  • gallery
  • gallery

„Był sobie pączek, co nie miał rączek

I okrąglutki był, jak miesiączek.

Miał lukrową, złocistą skórkę,

a w środku dziurkę na konfiturkę.

Wszyscy go lubią – starsi i dzieci.

Na jego widok aż ślinka leci.

Lecz co naprawdę pączki są warte,

to przede wszystkim wie tłusty czwartek.”
Śliwiak

 

Aby tradycji stało się zadość w dniu 8 lutego 2018 roku w Zasadniczej Szkole Wielozawodowej im. św. Jana Pawła II w Jabłonce świętowaliśmy Tłusty Czwartek nie oszczędzając sobie przy tym przysmaków serwowanych według tradycji tego dnia w całej Polsce – czyli chrustów i pączków.
Jak podają etnografowie, zwyczaj jedzenia pączków w wersji obecnej, czyli słodkiej przywędrował do nas około wieku XVI, jednak wówczas nieco odbiegały one od wersji obecnej, bowiem w środku zamiast znanej nam konfitury, czy też dżemu znajdował się mały orzeszek, bądź migdał. Osoba, która trafiła na taki „szczęśliwy pączek”, zawierający powyżej wymienione niespodzianki miała się cieszyć dostatkiem i powodzeniem.

Tak więc nie pozostaje nam nic innego, jak cieszyć się tym dniem i nie żałować ilości zjedzonych pączków, bo jak mówi stary przesąd, kto nie zje w Tłusty Czwartek ani jednego pączka, nie będzie miał w życiu powodzenia.